ثبت‌نام ورود

از 2000 تا 2025؛ آیا توافقی در عمان شکل می گیرد؟

مذاکرات ایران و آمریکا موضوعی پیچیده و چندوجهی است که شامل جنبه‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی می‌شود.

مذاکرات ایران و آمریکا موضوعی پیچیده و چندوجهی است که شامل جنبه‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی می‌شود. 
به گزارش تاوان گذار، یکی از اصلی‌ترین دلایل تنش‌ها بین ایران و آمریکا، برنامه هسته‌ای ایران است. مذاکرات در این زمینه به ویژه در دوره‌های مختلفی از سال‌های ۲۰۰۰ به بعد انجام شده است. توافق هسته‌ای ایران (برجام) در سال ۲۰۱۵ به امضا رسید که هدف آن محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران در ازای کاهش تحریم‌ها بود. پس از خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ و بازگرداندن تحریم‌ها، روابط بین دو کشور به شدت تیره‌تر شد. علی رغم مذاکرات غیرمستقیم توافقی شکل نگرفت. 

مذاکرات اخیر عمدتاً به صورت غیرمستقیم و با میانجی‌گری کشورهای دیگر (مانند قطر و عمان) آغاز شده است. مهمترین چالش این دوره از مذاکرات همچون سال های گذشته اعتماد طرفین مذاکره به همدیگر است که هر یک طرف مقابل را به سوئ نیت متهم می کند. هر چند طرف آمریکایی طی 4 دهه اخیر همواره قابل اعتماد نبوده و با وجود ایجاد فضاهای مثبت برای تفاهم توسط ایران عموما با بهانه های سطحی قصد دور زدن ایران را داشته است.
بنابراین مهمترین و کلیدی ترین مساله در مذاکرات، عدم اعتماد میان دو طرف یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هاست. هر دو طرف به دنبال تضمین‌هایی هستند که منافع خود را تأمین کنند.
از مهمترین موضوعات مورد بحث در مذاکرات که طرف آمریکایی گاه و بیگاه به آنها دامن می زند و قصد دارد بصورت یکطرفه به آن بپردازد؛ نفوذ ایران در منطقه، برنامه موشکی و حقوق بشر بوده است در حالی که مواردی از این  دست بعضا بهانه ای بیش نیستند.
اکنون از سال 2000 تاکنون تلاش‌هایی برای احیای توافق هسته‌ای و رسیدن به توافق جدید در حال انجام است، اما تا به امروز نتیجه‌ای قطعی حاصل نشده است. متاسفانه طرف آمریکایی روزهای اخیر با بازی رسانه ای و لفاظی های خود بیشتر قصد منحرف کردن افکار عمومی را دارند تا به نوعی ایران را مقصر عدم توافق نشان دهند.
مذاکرات 25 ساله امروز به ایستگاه مسقط رسیده است، آیا توافقی شکل می گیرد تا عمان نقطه عطفی در تاریخ روابط ایران و آمریکا شود؟

اشتراک گذاری: 

نظرات کاربران